RECEPT: Krémové linecké koláčiky

Pre viac obsahuj skroluj nižšie
18. December 2020

Hľadáte rýchlu inšpiráciu na vianočné pečivko? Máme pre vás posledný sviatočný recept. Tieto tradičné linecké koláčiky sú pripravené trošku netradične a prekvapia vás tým, že sú nielen zdravšie a z mandľovej múky, ale navyše ich po upečení už nemusíte zlepovať, znova si zašpiniť kuchyňu a strácať tak čas.
Navyše všetky ingrediencie nakúpite na jednom mieste – na stránke Tržnice Nivy.

Potrebovať budeme:

450g hladkej špaldovej múky

300g masla

150g trstinového cukru zomletého na práškový

3 žĺtky

kôru z 1 chemicky neošetreného citróna

– štipku soli

Na krém:

3 bielky

250g mletých mandlí

150g trstinového cukru zomletého na práškový

+ kvalitný džem (akýkoľvek, podľa chuti)

Postup:

Múku zmiešame s cukrom, soľou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme zmäknuté nakrájané maslo a žĺtky a zmes spracujeme v kuchynskom robote na cesto. Následne ho odložíme na 2 hodiny do chladničky.

Tesne pred začatím vykrajovania keksíkov si pripravíme krém. Vyšľaháme bielky na tuhý sneh a špachtľou k nim primiešame mandle a cukor. Krém by nemal byť tekutý (závisí aj od veľkosti vajec, možno bude treba trošku mandlí pridať). Prenesieme si ho cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a povykrajujeme okrúhle linecké, ktoré poukladáme na plech.

Na krúžky potom dokola vytlačíme krém s malým otvorom (trošičku ďalej od okrajov, aby nám počas pečenia nestiekol) a do stredu kvapneme trošku džemu.

Linecké pečieme pri 180°C cca 13 minút (presný čas závisí aj od rúry).

Prajeme vám dobrú chuť a pekné sviatky. 🙂