RECEPT: Kváskové tekvicovo-gaštanové wafle

Pre viac obsahuj skroluj nižšie
27. November 2020

V spolupráci s Tržnica Nivy a ich foodbloggerkou Biankou vám prinášame recept, ktorý napriek tomu, že je rýchly a zdravý, chutí priam sviatočne.
Pripravte si tieto wafle, zalezte pod deku a užívajte si príchod zimy. Ak vás láka kombinácia tekvice a gaštanov, ale chýba vám v súčasnosti veľmi obľúbený kvások, máme riešenie. V recepte nižšie nájdete aj alternatívny postup. 😉

Na 2 porcie (4 wafle) potrebujeme:

– 40 g aktívneho kvásku priamo z pohára po nakŕmení, ideálne tzv. Lievito madre, ktorý je vhodný na sladké pečenie*

– 160 ml mlieka (klasického alebo rastlinného)

– 25 g kokosového oleja

– 75 g tekvicového pyré z pečenej hokkaidó

1 vajíčko z voľného chovu

– 2 PL kokosového alebo trstinového cukru

– 80 g hladkej špaldovej múky

– 30 g gaštanovej múky

– 40 g celozrnnej špaldovej múky

– lyžičku sóda bikarbóny alebo prášku do pečiva bez fosfátov

– štipku morskej soli

– voliteľné: do polovice cesta môžete pridať klasické alebo čierne kakao

* V prípade, že nekváskujete, nezúfajte. Spravte si nekváskovú, nekysnutú verziu. Stačí, ak namiesto kvásku pridáte viac pyré z tekvice (cca o 40g) a vynecháte kysnutie v chladničke.  Konzistencia cesta by mala byť hustejšia než na lievance.

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame. Odporúčame najprv rozpustiť kvások v mlieku a následne pridať ďalšie ingrediencie a dôkladne premiešať.  Ak by ste chceli dvojfarebné wafle, cesto rozdelíme na polovicu a do polovice primiešame kakao. Ak pracujeme s kváskom cesto necháme odpočívať buď na izbovej teplote cca 4-5 hodín alebo si cesto pripravíme večer a na noc dáme do chladničky a ráno pečieme. 

Pečieme v trúbe v silikónových formách (na 180 stupňoch 10-15 minút do zlatova) alebo vo waflovači. 

Podávame napríklad s džemom, veľmi sa k nim hodí napríklad úžasným slivkový bez cukru, bielym jogurtom, pekanovými orechmi, ovocím a jedlými kvietkami nielen na ozdobu.

Dobrú chuť!🧇😋