Stanica Nivy sa stáva skutočnosťou

1. októbra 2017 prebehlo sťahovanie starej stanice na miesto Náhradnej stanice na Bottovej ulici.
Pre viac obsahu skroluj nižšie
23. Október 2017

Náhradná autobusová stanica na Bottovej

1. októbra 2017 prebehlo sťahovanie starej stanice na miesto Náhradnej stanice na Bottovej ulici. Náhradná autobusová stanica plne nahrádza dopravné kapacity starej autobusovej stanice a v službách pre cestujúcich prináša jednoznačné zvýšenie kvality a komfortu.

Nájdete tu všetko potrebné – informácie o spojoch, pohodlnú čakáreň, priestor na odloženie batožiny, cyklostojany, bezplatné toalety s prebaľovacím pultom a miesta na dobitie telefónov. Nechýba ani verejná wi-fi sieť. Umiestnenie zastávok MHD ostáva nezmenené.

Pozrite si ako sme presťahovali stanicu.

Výstavba projektu Stanica Nivy

Náhradná stanica bude slúžiť verejnosti až do roku 2020, kedy prinesieme Bratislavčanom novú autobusovú Stanicu Nivy. Tá bude kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra s celoročnou tržnicou a strešnou záhradou a kancelárskych priestorov.

Prvú fázu projektu Stanica Nivy – výstavbu polyfunkčnej budovy Nivy Tower sme začali v máji 2017 z dôvodu odlišného technologického procesu výstavby veže, ktorá sa stane najvyššou kancelárskou budovou na Slovensku. Aktuálne pristupujeme k druhej fáze výstavby projektu Stanica Nivy, ktorou je samotná stanica.

Prípravné práce na projekte Nivy Tower začali v máji 2017.

Na starú autobusovú stanicu sa už pozeráme ako na priestor stavby. Budova postupne vypratávame, v exteriéry sa jednotlivé časti uzatvárajú a prebieha postupné rozoberanie budovy aj jej blízkeho okolia. Proces rozoberania berieme z pohľadu recyklácie vážne. Hliník aj železo budú opätovne spracované špecializovanou firmou. Betón z nástupísk bude použitý na nové chodníky. Ikarusy zo starej autobusovej stanice Nivy nájdu svoje využitie tiež. Nadšenci verejnej dopravy prejavili záujem si ich rozobrať na náhradné diely, ktoré plánujú využiť pri oprave historických vozidiel.

V spolupráci so Slovenským múzeom dizajnu, Dopravným múzeom dizajnu aj Nadáciou Cvernovka sa nám podarilo mnohým veciam nájsť nové využitie. Sme radi, že sme pomohli Nadácii Cvernovka aj v podobe 16 ton materiálu (schodnice, žulové dlaždice, mobiliár, zábradlia a pod….), s ktorými svoje priestory efektívnejšie zrekonštruujú.

V najbližšom čase dôjde aj k výstavbe oplotenia, ktoré bude kopírovať hranice pozemku stanice. Prechádzať teda bude aj cez niektoré miesta, ktoré sú v súčasnosti využívané ako neoznačené parkovacie miesta. Chceme vás preto upozorniť, že na týchto miestach už viac nebude možné parkovať.

Uzávera ulice Mlynské nivy

Momentálne sme vo fáze získavania ďalších potrebných povolení. Tie budeme predkladať Mestu v podobe kompletnej žiadosti, ktorou požiadame o uzáveru ulice. O termíne a detailoch uzávery budeme verejnosť podrobne informovať.