Koľko meetingov by mohlo byť e-mailom? Vybrali sme 6 appiek na zlepšenie pracovnej komunikácie

Väčšina pracujúcich je v týchto dňoch odkázaná na virtuálnu komunikáciu. Ktorá appka sa najlepšie hodí vášmu tímu?
Pre viac obsahu skroluj nižšie
3. Apríl 2020

Žiadna aplikácia nedokáže nahradiť osobný kontakt – to je možno aj jeden z dôvodov, prečo ste doteraz komunikačné aplikácie pre svoj biznis neriešili. V dobe rôznych obmedzení je ale úplne namieste rozmýšľať o efektívnom komunikačnom nástroji pre váš tím. 

Každé pracovné prostredie má však svoje vlastné špecifiká a s tým súvisiace potreby. Sú tímy, ktoré oceňujú bezprostrednosť chatu, alebo spoločnosti, v ktorých to bez systematickej kategorizácie jednoducho nejde. Pozreli sme sa preto za vás na niekoľko aplikácií, ktoré stoja za vašu pozornosť, či už ste z kreatívy, administratívy, alebo manažmentu.

Slack

Ak Slack nepoznáte, pravdepodobne ste o ňom už niekedy počuli. Spoločnosť si vytvorila monopol na bezprostrednú firemnú komunikáciu takmer hneď po svojom založení v roku 2013. Slack má pekné rozhranie, ľahko sa používa a zžije sa s ním ktokoľvek, kto aspoň raz použil Facebook či Skype.

Slack ponúka jednoduchú a efektívnu komunikáciu medzi ľuďmi z celého tímu. Okrem chatovania si môžete posielať dokumenty, využívať rôznych šikovných botov alebo si spustiť aj videokonferenciu. A nezabúdame  ani na našu obľúbenú funkciu generátora random gifiek. 

Na obmedzenia narazíte až pri prenose väčších súborov a pri zložitejších skupinových zadaniach. Na komunikáciu formou chatu je však najlepší.

Microsoft Teams

PowerPoint, Excel alebo Word sú dnes už povinnou kancelárskou výbavou. Nie je preto žiadne prekvapenie, že Microsoft má k dispozícii aj riešenie na pracovnú komunikáciu so sympatickým názvom Teams. 

S podrobnosťou funkcií, ktorá je pre Microsoft typická, ponúka Teams ideálne riešenie na komunikáciu v tíme, ktorý pracuje na optimalizácii prezentácie či dokumentu. V tejto aplikácii môžete pridávať jednoduché pripomienky, zložitejšie správy alebo zdieľať dokumenty, ktoré by váš tím mohol potrebovať. Microsoft Teams je niečo ako druhá generácia mailovania.

Google Hangouts Chat

Google Hangouts Chat je založený na tom, že sa každá komunikácia vytvára v súkromných skupinách, do ktorých môžete pridávať rôznych členov – spočiatku sú však vždy viditeľné len pre vás. 

Je tiež celkom pravdepodobné, že si postupom času budete cez internet chcieť preniesť súbor z Google Docs, Sheets alebo Slides, a v tomto má Hangouts konkurenčnú výhodu, pretože všetky súbory zostávajú integrované v rámci jedného účtu, ktorý máte vytvorený na Googli.

Flock

Zjednodušené zdieľanie súborov z platformy Google Drive je charakteristické aj pre ďalšieho hráča na trhu – službu Flock. Ak potrebujete zdieľať akékoľvek súbory, vytvoríte novú tému ako na internetových fórach a necháte kolegov prejaviť sa. 

Komunikovať môžete niekoľkými spôsobmi – písomne, videokonverzáciou alebo napríklad aj mailom, ak vám nestačí chatovanie. Flock pridáva ešte jednu sympatickú funkciu: ak potrebujete nejaký nápad iba rýchlo odsúhlasiť, vytvoríte pre svoj tím jednoduchú anketu.

Cisco Webex Teams

Webex Teams je ideálna aplikácia pre tie tímy, pre ktoré má idea či obrázok omnoho vyššiu cenu ako skupinový mail. Appka je najmä o jednoduchej komunikácii, čo podčiarkuje aj jej funkcia Whiteboard. 

Whiteboard premení plochu počítača na pomyselnú bielu tabuľu, na ktorú môžete načrtnúť všetky svoje nápady. Prediskutovať ich vo videochate, ktorý funguje aj s VoIP telefónmi Cisco, je potom už najmenší problém.

Basecamp

Basecamp je obľúbená voľba v kreatívnom biznise. Každý projekt tu má svoje špecifické okno, v rámci ktorého môžete robiť revízie a posielať feedbacky svojim kolegom. Tento projekt po dokončení jednoducho uzatvoríte, aby ste mohli pokračovať v ďalších zadaniach. 

Výhodou je, že pre každý jeden projekt tu existuje samostatná chatová skupina, s prostredím appky sa ale budete musieť najskôr skamarátiť.

Čo ak nemám čas si niečo inštalovať?

Ak potrebujete zorganizovať rýchlu poradu cez video a nemáte čas inštalovať nové appky alebo si chcete dať hromadný rozhovor s rodinou a starší členovia nie sú až takí technologicky zdatní, môžete využiť aj komunikačné aplikácie, ktoré má väčšina z nás v smartfóne už teraz.

WhatsApp umožňuje skupinové hovory iba pre 4 ľudí súčasne, ale Facebook Messenger a Skype dokážu naraz spojiť až 50 ľudí. V prípade, že máte všetci zariadenia od značky Apple, môžete využiť aj natívnu funkciu FaceTime, ktorá prepojí 32 ľudí. 

Ak potrebujete pri plnohodnotnej komunikácii využívať aj zložitejšie funkcie ako videohovor, vyskúšajte radšej jedno z našich predošlých odporúčaní.


Zdroj foto: Andrea Piacquadio