Fotografka a grafička Ali Blechová: Žiť na Nových Nivách je úplne iný pocit ako bývať na anonymnom sídlisku

Alica Blechová je fotografka a grafická dizajnérka, ktorá sa vo svojom ateliéri Violet na Nových Nivách venuje rôznym tvorivým činnostiam – od rodinných portrétov a fotení zvieratiek na adopciu až po tvorbu logotypov, tlačovín a webov.
Pre viac obsahu skroluj nižšie
9. Marec 2020

V rozhovore nám Ali porozprávala, ako sa k umeleckej tvorbe dostala, ako ju ovplyvňuje prostredie, v ktorom žije, aj o svojich obľúbených fotospotoch na Nových Nivách. 

Ako ste sa dostali k svojej práci?

Moja mama bola animátorkou vo filmových štúdiách na Kolibe a videla vo mne talent. Keď som začínala pracovať, uvedomila som si, že ak mám nejakou činnosťou tráviť 8 – 12 hodín denne, musí ma to baviť. Svoju súčasnú prácu milujem a považujem za veľký dar, že môžem vo svojom ateliéri robiť to, čo ma baví. Som praktický človek a nerada robím niečo len tak do šuplíka. Úžitkové umenie ako grafický dizajn mi v tomto veľmi vyhovuje, pretože dokáže niečo skrášliť, spríjemniť, zlepšiť čitateľnosť, orientáciu alebo používateľský zážitok. 

Od začiatku ste sa popri grafike venovali aj foteniu?

S fotením som sa hrala veľmi dlho, bavilo ma za foťákom relaxovať. Vďaka tomu som si mohla sama poradiť, ak bolo treba pre klienta odfotiť produkt, podklady na grafiku alebo ilustračné zábery. Neskôr som začala fotiť zvieratá na adopciu a zistila som, že by ma bavilo fotiť aj ľudí.

Aj v grafike ma baví robiť zmysluplné veci a zachytenie rodinných fotografií má tiež svoj zmysel. Okrem mobilov plných momentiek by každá rodina mala mať kvalitné spoločné fotky a deti by mali mať peknú fotku so starými rodičmi. 

„Okrem mobilov plných momentiek by každá rodina mala mať kvalitné spoločné fotky a deti by mali mať peknú fotku so starými rodičmi.“

Vždy sa vaše tvorivé aktivity premiešavajú alebo máte obdobia, keď sa venujete len jednej z nich? 

Baví ma, keď sa stále deje niečo iné a vyhovuje mi, keď to môžem striedať. 

Kde hľadáte inšpiráciu pre všetky svoje záľuby a aktivity?

Sledujem, samozrejme, aktuálne trendy vo fotke aj grafike, ale hľadám skôr nové poznatky ako inšpiráciu. V rámci mojej práce je stále niečo nové, čo sa môžem naučiť, či už je to z oblasti marketingu, komunikácie s ľuďmi, alebo psychológie pri fotení. Mojím cieľom nie je nikoho pri fotení analyzovať, ide mi o zdokonalenie komunikácie, napríklad ako vzbudiť dôveru v dieťati vystrašenom z neznámeho prostredia alebo docieliť prirodzený úsmev na portréte muža v obleku.

Ako vašu tvorbu ovplyvňuje prostredie, v ktorom žijete a pracujete?

Na Nových Nivách trávim väčšinu dňa, pretože okrem práce tu mám aj kde oddychovať. Je to úplne iný pocit ako bývať na anonymnom sídlisku. Každý deň stretnem niekoho známeho a vďaka nášmu milému psíkovi sa stále s niekým zoznámime.

S kým zaujímavým ste sa už vďaka vášmu psíkovi stretli?

Veľmi si vážim, že poznám veterinárov z ambulancie Veterinka. Zoznámila som sa tiež s ľuďmi, ktorí pomáhajú pouličným mačkám, nielen na Nivách, ale v celej Bratislave. Organizujú aj kastračné akcie, čím mačkám zlepšujú kvalitu života a zabraňujú ich premnoženiu. Na kastračných akciách som aj pomáhala a fotila.

Sú podľa vás Nové Nivy vhodnou štvrťou pre mestských psov?

Pre malých psov áno. Keď som mala v dočasnej oparete väčšiu 35-kilovú fenu, mala som dosť problémy, pretože je tu veľa detí a ľudia ma z diaľky obchádzali a netvárili sa prívetivo. Našťastie máme blízko nábrežie Dunaja a lúky okolo, takže máme vždy kam chodiť venčiť.

Ktorá časť Nových Nív je podľa vás najfotogenickejšia?

Ako dieťa som trávila v 500 bytoch veľa času a milovala som sa tu bicyklovať. Aj keď tie cesty už nie sú také prázdne, ako boli vtedy, stále mám najradšej dvory so zeleňou, napríklad v okolí Budovateľskej a Svätoplukovej. Veľmi pekné sú aj vnútrobloky biznisového centra Apollo 2 s jazierkom.

Exteriér ako kopce, mohutné stromy a voda sa veľmi vydaril. V lete tam je vždy oveľa príjemnejšie a chladnejšie. Mám rada aj Twin City, aj keď tam mi chýba voda. Staré továrne boli krásne a som veľmi zvedavá, ako budú vyzerať opravené.

Vlastne, keď tak nad tým rozmýšľam, mám rada všetky časti, kde je zeleň, a teším sa na všetky zelené plochy, ktoré majú na Nových Nivách pribudnúť.

Bývalá industriálna zóna bude po dokončení developmentu jednou z najzelenších štvrtí Bratislavy. Pozrite si mapu 12 zelených plôch, ktoré budú spríjemňovať život obyvateľom a pracujúcim Nových Nív.

Foto: Dominika Behúlová