Vybrali sme seriálové tipy pre všetkých, ktorí nevedia, čo ďalšie si pozrieť

Poznáte ten pocit, keď vás obrovská ponuka seriálov doslova paralyzuje a neviete si z nej vybrať? Poradíme vám.
Pre viac obsahu skroluj nižšie
9. Apríl 2020

Výborných seriálov dnes vzniká toľko, že je takmer fyzicky nemožné sledovať všetky kvalitné produkcie. Niektoré seriály ovládli popkultúru, iné vám zase možno pravidelne odporúčajú vaši známi. Dať dokopy výber odporúčaní je potom rovnako náročné ako ich všetky vidieť.

Rozhodli sme sa preto naše tipy zaradiť do žánrových kategórií a ku každej pridať niekoľko odporúčaní. Možno natrafíte na seriály, ktoré ste už videli, a možno vám pomôžeme spomenúť si na niečo, čo ste si chceli už dlho pozrieť, ale nikdy ste nemali dosť času. 

Vieme, že mnoho ľudí má k svojim obľúbeným seriálom silný citový vzťah, takže ak si v zozname nenájdete svojho favorita, veľmi sa nehnevajte :). Veríme, že v týchto tipoch nájdete zaujímavé podnety vy, ale aj ostatní členovia vašej domácnosti. 

Všetko nájdete vďaka streamovacím službám Netflix a HBO Go (okrem zopár výnimiek, pri ktorých spresňujeme, kde si ich môžete pozrieť).

Historické seriály

Hrdinov seriálu Peaky Blinders by sme len ťažko mohli označiť prívlastkom morálni. Príbeh sa na prvý pohľad sústredí na osud gangu rodiny Shelbyovcov, no v pozadí sa odohrávajú viaceré kľúčové udalosti 20. storočia – následky 1. svetovej vojny na spoločnosť a psychiku mladých mužov, prohibícia v Spojených štátoch či boľševická revolúcia v Rusku a vzostup komunizmu i fašizmu.

Ak vás zaujíma o niečo modernejšia história, vyskúšajte napríklad seriál The Crown o kráľovnej Alžbete II. alebo historickú drámu Vikingovia, inšpirovanú ságami severskej mytológie. Zaujať by vás mohol aj seriál Mad Men z prostredia reklamných agentúr v 60. rokoch 20. storočia.

Sitcomy

Odkedy začala televízia Markíza dávať každý deň po správach o 19.30 h Alfa alebo Krok za krokom, stali sa sitcomy súčasťou nášho každodenného života. Takmer každý z nás má svojho obľúbenca – seriál, ktorý si radi pozrieme kedykoľvek, pokojne aj 10-krát.

Na Netflixe nájdete klasiky ako Priatelia, How I Met Your Mother, Gilmore Girls, Teóriu veľkého tresku či Fresh Prince z Bel-Air. Na HBO GO si zase môžete pustiť Sex v meste, Modernú rodinu a originálnu britskú verziu The Office. A aby sme nezabudli na YouTube si viete pozrieť niekoľko celých častí nestarnúcej legendy zvanej M*A*S*H*.

Dokumentárne seriály

Streamovacie služby sú zlatou baňou zábavy, ale aj náučného obsahu. Pri väčšine z nich si oddýchnete a veľmi príjemnou a prirodzenou cestou načerpáte nové poznatky takmer o akejkoľvek téme.

Máte radi dobré jedlo? Skúste Chef’s Table. Baví vás architektúra a interiérový dizajn? Pozrite si The World’s Most Extraordinary Homes. Chcete sa inšpirovať zaujímavými osobnosťami? Vyberte si niektorú epizódu seriálu Abstract. Zaujíma vás hudba a kultúra? Odporúčame Hip-Hop Evolution. Chýba vám športová dráma? Nahradí ju Sunderland ‚Till I Die.

A samozrejme, nezabudnime na alfu a omegu dokumentárnej tvorby – príroda, zvieratká a naša planéta. Napríklad v seriáli Our Planet s legendou tohto žánru Davidom Attenbouroughom.

Fantasy

Prejdime zo skutočného sveta do imaginárneho. Ak ste ešte stále nevideli Game of Thrones a podarilo sa vám vyhnúť spoilerom, úprimne vám závidíme. Nikdy nebol lepší čas konečne sa pustiť do tohto kolotoča emócií.

Ak máte Game of Thrones napozerané odpredu aj odzadu a hľadáte novú „namotávku“, skúste si pozrieť prvú sériu The Witcher, aby ste si potom osviežili aj dlhé čakanie na ďalšie epizódy. Prípadne si skúste zohnať steampunkovú novinku Carnival Row s Orlandom Bloomom a Carou Delevigne v hlavných úlohách.

Sci-fi

Výber nového seriálu vždy sprevádza aj otázka, či sa nám doňho oplatí investovať čas a pustiť sa do záväzku dopozerať všetky diely. Pri antológii sci-fi poviedok Love, Death & Robots sa to určite oplatí, ale nemusíte ich pozerať za sebou, pretože na seba nenadväzujú. Môžete si tak raz za čas niektorú pustiť na rozptýlenie, náš tajný tip: Zima Blue.

Podobne môžete postupovať aj pri skvelom seriáli Black Mirror, ktorý až príliš účinne nastavuje zrkadlo súčasnej aj budúcej spoločnosti. Pri sci-fi seriáloch nám nedá nespomenúť aj klasiky ako Stranger Things a Star Trek alebo ďalšie výborné seriály ako Sense 8 či Altered Carbon.

Drámy

Možno vás nebavia divoké fantasy a sci-fi svety, ale máte radi zápletky, ktoré pravdepodobne síce tiež nie sú skutočné, ale minimálne tak pôsobia. Aj pre vás máme niekoľko odporúčaní na skvelé drámy.

Fanúšikovia detektívok určite ocenia seriál True Detective, pre špionážne a politické napätie skúste House of Cards, Homeland alebo Blacklist. O niečo ľahší a humornejší je napríklad seriál Suits.

Rozprávky

Vráťme sa predsa len ešte na chvíľu do príjemného rozprávkového sveta. Ak by ste si chceli oddýchnuť s deťmi alebo zaspomínať na svoje detstvo, na YouTube nájdete napríklad Indiánske rozprávky, Maťka a Kubka v kompletnej zbierke Pásli ovce valasi aj mimozemské mačky Pá a Pí.

Ďalšie slovenské rozprávky si môžete pozrieť každé doobedie na Jednotke.

Animáky pre dospelých

Niektoré animované seriály ale radšej deťom nepúšťajte. Simpsonovcov, ktorých nájdete na YouTube a počas dňa aj na niektorých slovenských a českých televíznych staniciach, ešte zvládnu, Futurama už môže byť náročnejšie sústo.

Ak máte radi kreslené seriály s nekorektným humorom, tak určite dajte šancu vesmírnemu šialenstvu v Rick & Morty, špionážnej zábave s Archerom, absurdnému humoru vo Family Guy alebo citovo náročnému BoJackovi Horsemanovi.

V prípade, že by sa vám málilo, tak na webe Comedy Central si môžete zadarmo pozrieť všetky epizódy z 23 sérií South Parku.