V architektúre nemám úplnú voľnosť, preto som zameral tvorivosť aj niekam, kde budem voľnejší

Rozhovor s Ing. arch. Marcelom Mészárosom, zakladateľom značky Stonoha
Pre viac obsahu skroluj nižšie
16. December 2021

Stonoha je mladý, no za to unikátny projekt. Ich dizajnový nábytok a doplnky pútajú pozornosť, vďaka svojmu nezvyčajnému prevedeniu. Nesnažia sa však ísť cestou veľkopredaja a o to viac si potrpia na kvalite, udržateľnosti a lokálnej výrobe svojich výrobkov. 

V rozhovore so zakladateľom spoločnosti Stonoha, Ing. arch. Marcel Mészáros sa dozviete:

  • Čo predchádzalo založeniu Stonohy
  • Aké sú ich priority, ktoré vyznávajú
  • Ako prebieha proces tvorenia výrobkov
  • Ako vie prispieť Stonoha k udržateľným Vianociam 

Okrem projektu Stonoha ste aktívny aj vo vašom architektonickom ateliéri IMA. Cítite sa dnes viac ako architekt alebo ako dizajnér nábytku a doplnkov?

Myslím, že je to jedna k jednej. Architektúre sa venujem približne 18 rokov, vrátane štúdia na vysokej škole a žijem s ňou dodnes. Na druhej strane, dizajn nábytku a prvkov do interiéru je po architektúre, v ktorej mám z hľadiska tvorivosti trochu zviazanejšie ruky, moja druhá najväčšia vášeň. Tu môžem prejaviť všetku potlačenú kreativitu.

Čo vás viedlo a motivovalo k tomu Stonohu založiť? Čo bol úplne prvý produkt, ktorý ste pod značkou Stonoha vyrobili?

V architektúre nemám pri tvorbe úplnú voľnosť, pretože kreativitu častokrát obmedzujú striktné názory investorov, ich finančné možnosti a riešenie stavebno-technických detailov či manažovanie projektov alebo stavieb. To ma viedlo k tomu, aby som zameral moju tvorivosť aj niekam inam. Niekde, kde budem voľnejší.

Začal som návrhmi nábytku. Do značnej miery mi v tom pomohli práve vedomosti získané na strednej odbornej škole, kde som študoval odbor umelecko-remeselné spracovanie dreva. To prirodzene viedlo k založeniu Stonohy s kolegyňou Ivanou. Samotné výrobky potom pre nás vyrábajú viacerí lokálni remeselníci.

Úplne prvý vyrobený produkt bol “Emental” – kvalitný a zároveň hravý konferenčný stolík z masívu pre ľudí žijúcich s mačkami. Kolegyňa Ivka sa mimo práce venuje záchrane zvierat v núdzi, najmä mačiek, takže ma zrejme ovplyvnila vo viacerých návrhoch práve ona.

Hoci je dizajn nesporne dôležitý, rovnako dôležitá je aj výroba. Stonoha svoje produkty vyrába lokálne, na Slovensku. Čo vás motivovalo?

Od začiatku sme sa chceli pridať k slovenským výrobcom, ktorí ukazujú, že aj na Slovensku vieme vyrábať kvalitné a zaujímavé výrobky. Čiže z veľkej časti je to patriotizmus.

Stonoha má však pevne stanovené priority. Kvalita, detail a krása. Hoci krása je viac-menej vecou vkusu jednotlivca. Tieto priority sa dajú dosiahnuť len vtedy, ak sú naši výrobcovia v našej blízkosti, aby sme s nimi mohli v prípade potreby veci konzultovať. Najmä v prípade, ak sú výrobky špecifické, a tých je v našej ponuke väčšina. Takže lokálnosť výroby prišla prirodzene.

Na svojom webe dnes ponúkate viac ako 20 originálnych výrobkov. O aký typ produktov je medzi ľuďmi dlhodobo najväčší záujem?

Stonoha ešte nefunguje dostatočne dlho na to, aby sme mali k dispozícii nejaké štatistiky. Stále sa zoznamuje so svetom. 

Nezameriavame sa na veľkopredaj, výrobky vymýšľame skôr pocitovo, prirodzene. Vychádzajú z momentálneho nápadu. Častokrát vznikajú ako súčasť navrhnutého interiéru, prípade podľa potreby našich známych. Všímame si ale, že momentálne je väčší záujem o vtipné, respektíve emotívne ladené výrobky. Asi to bude aj kvôli ponurnej atmosfére v spoločnosti.

Dnes by som si plastový vianočný stromček už nekúpil.
Ing. arch. Marcel Mészáros

Vianoce už neúprosne klopú na dvere. V portfóliu Stonohy máte aj udržateľný vianočný stromček Krispán. Čo vás inšpirovalo k návrhu takéhoto stromčeka?

Nápad prišiel spontánne, ako vždy, pri skicovaní vo vlaku. Už dávno som sa zamýšľal nad problematikou udržateľnosti počas vianočných sviatkov, a teda aj vianočných stromčekov. Ako deti sme vyrastali s umelohmotným vianočným stromčekom. Rozťahovali sme drôtom vystužené konáre do tej správnej formy. Vydržal dlhé roky a ešte stále je asi použiteľný. Dnes by som si plastový vianočný stromček už nekúpil.

Mnohí moji kamaráti mali živý stromček, ktorý ale po odrezaní už nebol oveľa živší ako ten plastový. Nedávno som objavil aj živý stromček v črepníku, ten môžete po sviatkoch opäť zasadiť. Ten sa však nie vždy ujme.

Tak som vymyslel tento netradičný vianočný stromček. Je pre tých, ktorí sú chcú byť šetrnejší k prírode. Je to jedna z možností, ako urobiť Vianoce udržateľnejšie. Okrem komponentov z prírodných materiálov tkvie udržateľnosť aj v opakovanom využití a lokálnej výrobe. Pre prípad poškodenia ktorejkoľvek časti dodávame komponenty aj samostatne.

Udržateľnosť v HB Reavis

V HB Reavis dlhodobo dbáme na udržateľnosť. Tomu nasvedčuje aj množstvo ocenení, medzi ktoré patrí napríklad VISIO 2020 alebo certifikáty BREEAM. V každom projekte kladieme dôraz okrem udržateľnosti aj na ohľaduplnosť voči životnému prostrediu a energetickú úspornosť. Ako jediní na Slovensku sme získali medzinárodnú certifikáciu BREEAM Communities International na úrovni Excellent pre zónu Nové Nivy. V nej sa okrem udržateľnosti a ekológie hodnotí tiež pozitívny vplyv na komunitu, spoločenskú zodpovednosť, dopravu a infraštruktúru. Jedným z projektov podporujúcich komunity je aj naša iniciatíva Ruku na to susedia, kde sme spoločne za pomoci komunity zbierali nápady na zlepšenie života v štvrti a následne niektoré realizovali.  

Stonoha sa pravidelne rozrastá o nové produkty. Prezradíte nám vaše plány do budúcna? Na čo sa môžu vaši fanúšikovia a zákazníci najbližšie tešiť?

To je ťažká otázka. S istotou viem len to, že to bude nábytok a ďalšie prvky interiéru a exteriéru, čo je úzko späté s našou profesiou architektov. Bude to skôr uvoľnená tvorba, tak ako doteraz. Závisí to aj od toho, s čím sa budeme stretávať v čase.  

Aj nápad na udržateľný vianočný stromček vzišiel prirodzene, z mojej snahy o udržateľné Vianoce. Naopak, niekedy sú chvíle, keď mám chuť vymyslieť niečo vtipné, ako so spomínanými mačkami. Kolegyňa potrebovala poličku, do ktorej by mali prístup aj jej mačky. Tak sme takú vymysleli. Spoločným menovateľom všetkých výrobkov však bude snaha o udržateľnosť.

Súťaž o vianočný stromček Krispán 

Ak sa aj vám páči myšlienka udržateľného vianočného stromčeka Krispán, zapojte sa do súťaže, ktorá práve prebieha na našom FacebookuInstagrame. Dvoch z vás odmeníme týmto unikátnym stromčekom a vaše Vianoce tak tento rok budú o niečo viac šetrnejšie k prírode.

Viac o súťaži