7 tipov, ako pomôcť vtáctvu vo vašej štvrti

Vtáky sú dôležitou súčasťou urbánnych ekosystémov, no v mestách to pre nedostatok potravy či dopravné a svetelné znečistenie nemajú vždy ľahké. Najmä v zime závisí prežitie mnohých vtákov od našej pomoci.
Pre viac obsahu skroluj nižšie
29. Január 2020

Viete, aký je rozdiel medzi vtáčou búdkou a kŕmidlom? Kedy je dobré pomôcť vtákom s hniezdením a kedy je najdôležitejšie ich kŕmiť? Odpovedá skúsený ornitológ Ján Dobšovič z Watching.sk.

1. Búdka je na hniezdenie, nie na potravu

Pri starostlivosti o vtáky je dôležité rozlišovať medzi búdkou a kŕmidlom. Vtáky potrebujú búdky hlavne v čase hniezdenia, teda približne od februára, keď hniezdia sovy, do leta, keď hniezdia sýkorky.

„Búdku umiestnite dostatočne vysoko tak, aby do nej nepršalo, a ideálne zo strany, z ktorej je čo najviac krytá pred vetrom,“ odporúča ornitológ Ján Dobšovič.

Aj my sa na Nových Nivých takto staráme o lokálne vtáčiky.

2. Kŕmidlo začnite plniť na jeseň a hlavne v zime

V zime pomôže vtákom kŕmidlo, ktoré treba umiestniť nižšie ako búdku, aby sa vám pohodlne dopĺňalo krmivo. Začať môžete podľa počasia niekedy v októbri, keď sa začne zjesenievať, pretože na jar a v lete si vedia vtáky ľahko nájsť potravu aj samy. Veľa jedla na jednom mieste môže navyše prispieť k prenášaniu rôznych chorôb.

A čím vtáky kŕmiť? „Drozd si pochutí na jablkách, sýkorka na slnečnici a holuby na pšenici,“ hovorí Dobšovič.

3. Ak začnete kŕmiť, neprestaňte, keď sa zhorší počasie

„Krmivo sa vtáčikom najviac zíde v extrémnom počasí, mrznúci dážď je najhorší na hľadanie potravy,“ vysvetľuje ornitológ Dobšovič.

„Ak chcete kŕmiť pravidelne, nesmiete poľaviť hlavne pri náhlom zhoršení počasia. Nemôžete vtáky naučiť chodiť na jedno miesto, kde vždy nájdu potravu, a zrazu tam nič nebude zrovna v podmienkach, keď je najťažšie dostať sa k jedlu.“

4. V lete vtákom pomôžete čistou vodou

Aj v lete sa viete o vtáčiky v okolí postarať. Klimatické zmeny prinášajú väčšie suchá, takže ak chcete okrídlenému osadnestvu pomôcť v teplom období, vybudujte im napájadlo, kam sa môžu chodiť napiť čistej vody.

5. Nekŕmte kačky chlebom

Hádzať kačkám kúsky pečiva je obľúbená činnosť v mnohých parkoch či v okolí ramien riek. Možno je za tým šľachetný úmysel, ale nemali by sme to robiť, kačkám to môže ublížiť.

„Určite to neodporúčam, kačky z toho môže nadúvať. Ak chcete kŕmiť kačky, dajte im radšej nejakú zeleninu, napríklad hrášok,“ radí Dobšovič.

6. So zranenými vtáčikmi zaobchádzajte opatrne

Vtáky sú jemné stvorenia, takže by s nimi mal manipulovať iba skúsený odborník. Ak nájdete mláďa vypadnuté z hniezda alebo zraneného vtáka, najlepšie je zavolať na pohotovostnú linku 112, kde vás prepoja na Štátnu ochranu prírody.

7. Zaujímajte sa o životné prostredie

Vtáky v mestách ubúdajú, pretože im ubúda potrava. Deje sa to preto, lebo si ničíme životné prostredie a lesy, prispieva k tomu aj intenzifikácia poľnohospodárstva či dopravné a svetelné znečistenie.

„Darmo budeme chrániť vtáky, keď im budeme ničiť ich prirodzený biotop,“ varuje Dobšovič.

BONUS: Ako odplašiť holuby z balkóna?

Najlepšie je použiť mechanickú zábranu, napríklad sieťku, a zamedziť holubom, aby si hniezdo na balkóne vôbec postavili. Ornitológ Dobšovič kedysi radil položiť do rohu maketu sovy, ale bratislavské holuby už vraj túto fintu prekukli.


Foto: Magdaléna Tomalová