Jesenný recept priamo z kuchyne známeho Mondieu

Dochádzajú vám nápady, čo obedovať? Zájdite si na každodenné originálne menu do Mondieu, alebo sa inšpirujte jesenným receptom priamo od ich šéfkuchára.
Pre viac obsahu skroluj nižšie
10. November 2020

„Máš obed z domu, alebo niekam skočíme?“ Poznáte to, keď máte svoje obľúbenú reštauráciu s takým denným menu, že už o pol jedenástej pílite kolegom uši a dúfate, že pôjdu s vami? Jednou z takýchto srdcoviek je pre nás Mondieu v Twin City.

Aj aktuálne je prevádzka obľúbenej značky otvorená v take-away režime a každý deň máte na výber z troch jedál. My sme nazreli Čoko Šanel cez plece, vyspovedali šéfkuchára a prinášame vám jesenný recept priamo z jeho kuchyne.

RECEPT: Grilovaný kozí syr s pečenou jesennou zeleninou

Na jednu porciu potrebujete:

– 300 g zeleniny  –  (my sme použili zmes: fialová, žltá a oranžová mrkva, cukina, tekvica, zeler, batát  – cca po 40 – 50g)
– vetvička tymiánu
– olivový olej
– soľ
– čerstvo podrvené čierne korenie
– 100 g zrejúci kozí syr s bielou plesňou (ale pokojne ho nahraďťe napríklad syrom Manouri alebo Haloumi)
– 20 g baby špenát 

dresing:
– olivový olej
– pár kvapiek citrónovej šťavy
– trošku medu
– pár nadrobno nakrájaných lístkov čerstvej mäty

karamelizovaný pomaranč:
– 20 g masla
– 1/2 – 1ks pomaranč
– štipka cukru
– 5 ks pekanových orechov

Postup:

Zeleninu si nakrájame na väčšie kusy, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nasekaný tymián, soľ a korenie, všetko premiešame a dáme piecť do rúry na 210°C približne na 15 minút, kým zelenina nezačne jemne karamelizovať.

Kým sa zelenia pečie, na nepriľnavej panvici si s kvapkou oleja opečieme približne 100g kúsok kozieho syra, opekáme dozlatista cca 3-4 minúty z každej strany na strednej teplote, aby sa syr aj vo vnútri krásne prehrial. 

Na druhej panvičke si necháme rozpustiť maslo a pridáme segmenty pomaranča, štipku cukru, necháme jemne skaramelizovať a napokon pridáme niekoľko ks pekanových orechov.

Na záver si pripravíme šalátik – umyté a osušené lístky baby špenátu pokvapkáme dresingom z oleja, citrónu, medu a mäty a poriadne premiešame. 

A je to, môžeme servírovať. Dobrú chuť vám prajeme priamo z Mondieu! 🙂

Milan Kotrík pôsobí ako šéfkuchár Mondieu v Twin City iba dva mesiace, ale vareniu sa venuje už takmer 30 rokov.