Umelec Štefan Sekáč: Milujem, keď si idú ľudia z mojej keramiky oči vyočiť

Pre viac obsahu skroluj nižšie
7. November 2022

So Štefanom sa síce rozprávame cez videohovor, no vďaka energii, ktorú zo seba vydáva, ako keby sme boli priamo u neho v ateliéri. Počas rozprávania o svojej práci a živote neustále tvorí, dokonca občas odbehne s vázou do pece. Tak ako miluje keramiku, rovnako zbožňuje aj prostredie susedstva Nových Nív, kde žije.

V článku sa ďalej dozviete: 

  • Ako sa Štefan dostal ku keramike 
  • Čím sa vyznačuje jeho tvorba 
  • Čo má rád na bývaní v zóne Nové Nivy
  • Prečo nesmú v jeho byte chýbať rastliny
Štefan Sekáč

je absolventom Ateliéru keramiky na Katedre úžitkového umenie VŠVU v Bratislave. Za svoju magisterskú kolekciu váz získal hlavnú cenu na Bratislava Design Weeku. Absolvoval pracovnú stáž v šperkárskom štúdiu Lucie Havlíkovej vo Viedni. Spolupracoval aj s módnymi návrhármi Borisom Hanečkom, Silviou Zrebnou či Pavlom Dendisom. Aktuálne má na konte viacero vlastných kolekcií. Pracuje prevažne s keramikou a porcelánom. 

Vášeň pre keramiku sa u Štefana zrodila náhodou. „Pôvodne som sa hlásil na propagačné výtvarníctvo. V deviatom ročníku som však mal z niektorých predmetov horšie známky, jednoducho ma nebavili. Na prijímačkách mi kvôli známkam zo základnej chýbalo pár bodov a nevzali ma na odbor, ktorý som chcel, čo bolo nakoniec dobré. Členovia komisie mi totiž navrhli, nech vyskúšam keramiku, lebo som podľa nich zdatný v 3D modelovaní a vnímaní,” opisuje.

K vizuálnemu umeniu mal ale Štefan blízko odmala, chodieval na výtvarný krúžok, súťaže vyhrával už ako dieťa. Talent zdedil spolu so sestrou po mame. „Na strednej ma začala baviť fotografia a chcel som ju rozvíjať aj na vysokej,” pokračuje Štefan.

Opäť však čiastočne zaúradovali neplánované okolnosti. „Na fotku do Zlína ma nevzali, skončil som prvý pod čiarou. Príliš som vtedy tlačil na pílu a v rámci prijímačkového zadania som robil zbytočné chyby,” hodnotí. Počas prijímacieho konania na keramiku na VŠVU to už bral, ako sám hovorí, viac lážo-plážo a bolo rozhodnuté. „Keramika mi takpovediac prischla. Je to skvelé remeslo, lebo všetky kroky môžeš robiť od začiatku do konca samostatne,” konštatuje Štefan. 

Umenie aj produkt

Štefan preferuje najmä prácu s porcelánom. Celý proces od technického návrhu cez modelovanie formy zo sadry, odlievanie až po retuš a vypaľovanie má na starosti práve sám umelec. „Aj keď je to náročné, lebo musíš byť veľmi precízny, je to veľmi príjemná práca. Vždy sa naučím niečo nové, lebo pri každom diele začínam ako keby odznova. Samotná výroba ma neposúva len ako tvorcu, ale aj ako človeka. Celý proces trvá dlho a to ma priviedlo k pokore a vytrvalosti. Keramika ma naučila vážiť si moment a čas,“ prezrádza.  

Štefanovu tvorbu dokážete odlíšiť od iných umelcov, napríklad výraznou farebnosťou či štruktúrou, ktoré dokážu do seba človeka vtiahnuť. „Milujem, keď si idú ľudia z mojich objektov oči vyočiť,” smeje sa. Jeho tvorba takisto odráža súčasnú kultúru. Pracuje s dôrazom na autorský dizajn a spája umelecký objekt s úžitkovým produktom. „Moje vázy nie sú len obyčajné predmety, snažím sa im dať viac. Chcem totiž ľuďom ukázať iný pohľad na keramiku a vzbudiť v nich tiež záujem o súčasný dizajn,“ vysvetľuje. 

Foto: Lívia Štokingerová

Vo svojej práci tematicky vychádza z popkultúry a konzumu. „Skúmam tiež fenomén ikony a ikonickosti a ako sa navzájom tieto fenomény konfrontujú vo svojej stálosti a zároveň pominuteľnosti. Napríklad v kolekcii Fetiš odlievam balóny, ktoré sa zničia, no ja ich zanechávam v porceláne, čiže ich pretavujem do nezničiteľnej formy,“ zamýšľa sa Štefan.

Do svojich diel však netransformuje svoje názory. Naopak, je rád, keď je v umení viacero hladín a každý dielo číta podľa seba. „Pre mňa je dizajn a umenie široká škála vnímania, ktorú viem ako umelec spracovať a podať svojím vizuálnym jazykom, ktorý hovorí sám za seba,” dodáva. 

Keramika ma naučila vážiť si moment a čas

Okrem keramiky sa Štefanovi podarilo preniknúť aj do výroby umeleckého šperku, ktorý nájdete v predajni SOM Store. „Je to iné ako pri váze, ktorá je na jednom mieste. Šperk ľudia vnímajú spolu s človekom, je medzi nimi intímny vzťah a funguje iba s ním a to ma na tom baví najviac. Moje šperky sú pokovované titánom a odráža sa v nich realita aj samotný nositeľ,“ opisuje. 

Novootvorený SOM store

Čo to z tvorby Štefana Sekáča ste si mohli doteraz zakúpiť v e-shope SOM store, ktorý ponúka to najlepšie z lokálnej módy a dizajnu. SOM store však nedávno otvoril svoju predajňu aj v Nivy centre na 1. poschodí, kde nájdete originálne a udržateľné kúsky zo súčasnej módnej a dizajnovej scény slovenských a českých tvorcov. Okrem Štefanových kúskov tu narazíte aj na oblečenie a doplnky od mien ako Boris Hanečka, Lenka Sršňová, Petra Weingart a mnoho ďalších.

Na Nivách zbožňuje kontrasty

Štefan pracuje vo svojom ateliéri v Novom Meste, ale ako sám hovorí, pri kreatívnom procese ho tento priestor neovplyvňuje. Inšpiráciu čerpá zovšadiaľ, kde sa pohybuje. Býva v časti 500 bytov a viacero vnemov absorbuje aj priamo odtiaľto. „Žijem oproti Nivám, kde je úplný pokoj, a keď prejdem cez cestu, som okamžite v dianí a strašnej rýchlosti. Tento kontrast pokoja a ruchu je vcelku zaujímavý,“ hovorí Štefan.

Vo svojej štvrti si najviac užíva ročné obdobia, pretože to tam nikdy nie je rovnaké, a obľubuje aj susedský kolorit. „Sú tu ľudia, ktorí sa veľmi pedantne starajú o predzáhradky, makajú na tom, aby okolie pekne vyzeralo. Potom sú tu blázni, ktorí občas v úplnom tichu vykrikujú, a práve takýto kontrast je dôvod, prečo som tu rád,“ konštatuje. Okrem toho zbožňuje všetky fontány naokolo, ale aj blízkosť Miletičky. „Mám tam skvelého predajcu korenín, ktorý má všetko, na čo si len spomeniem,“ odporúča.  

Štefan ako milovník varenia, skvelý kuchár a veľký gurmán kladie vo svojom bývaní dôraz na dobre vybavenú kuchyňu. „Pri kreatívnej práci, keď som v ateliéri aj 15 hodín, je pre mňa varenie forma oddychu. Pripadám si ako škriatok nad kotlíkom,“ smeje sa. Odkedy má svoj vlastný byt a nedelí sa o priestor so spolubývajúcimi, uvedomuje si hodnotu a dôležitosť oddychovej časti. „Je to brutálne,“ hovorí nadšene. Aj keď je umelec, momentálne toho v byte ešte veľa nemá. Plánuje totiž rekonštrukciu, pretože chce byt viac otvoriť. „Som vo fáze, že si dosť vyberám, lebo nemám ujasnené, aké vizuálne podnety tam po prerábke vzniknú. Mám však rád umenie od mojich rovesníkov,“ vysvetľuje.

Starostlivosť o rastliny je Štefanovou ďalšou vášňou. „Neviem si predstaviť svoj byt bez rastlín. Vždy ma poteší každý nový list a baví ma aj kontrast, že jednej rastline sa darí a druhej nie a že to nie je len utópia. Rád sa o kvety a rastliny starám, je to pre mňa relax. Doma mám hotový prales a inak si to neviem predstaviť,“ uzatvára umelec Štefan Sekáč. 

A čo plánuje Štefan do budúcna?

Okrem keramiky je umelcovou veľkou vášňou aj varenie. Práve preto by raz chcel prepojiť tieto dve aktivity do jednej. „Bolo by super pripraviť zážitkové jedenie s keramikou, ktorá bude vytvorená priamo na tento event. Jednoducho by som chcel zorganizovať netradičné stolovanie a sprostredkovať ho divákovi aj empiricky,“ zamýšľa sa.   

Foto: Dominika Behúlová

Nové Nivy

Multifunkčná štvrť blízko centra Bratislavy, ktorá ponúka príležitosti na prácu, bývanie i oddych. Každé mesto potrebuje srdce a hlavu. Historické a moderné centrum. K historickému jadru Bratislavy sa dnes pridávajú Nové Nivy, ktoré sú živým, rušným uzlom, aký mestu doteraz chýbal.