O inováciách, rodinnom živote aj mestskom vtáctve. Výber 6 rozhovorov s obyvateľmi Nových Nív

Spoznajte zaujímavé osobnosti Nových Nív, za ktorými sme sa v uplynulých mesiacoch zastavili na slovíčko.
Pre viac obsahu skroluj nižšie
20. Február 2020

V seriáli Nivy na slovíčko vám prinášame pravidelné rozhovory s ľuďmi, ktorí žijú alebo pracujú na Nivách. Rozvoj štvrte sem prináša rozmanité príbehy, vďaka ktorým postupne vzniká nová komunita a ožíva budúce nové centrum Bratislavy. Prečítajte si prehľad podnetných myšlienok, ktoré v našich rozhovoroch odzneli.

Očný chirurg Pavol Veselý

„Priniesol som na Slovensko zopár nových operačných techník, ale musím dodať, že ak by som ich nepriniesol ja, urobil by to niekto iný. Ja som ich mohol priniesť, lebo som pôsobil v zahraničí, kam tie technológie prišli skôr. Netvárim sa však, že som spasil slovenskú oftalmológiu. Neobjavil som žiarovku ani nerozbil atóm,“ hovorí s pokorou Pavol Veselý, ktorý na Nových Nivách žije aj pracuje.

Špičkový očný lekár z kliniky Vesely nám porozprával, aké je to vyrastať v rodine očných chirurgov, či sa bojí, že ho niekedy nahradia stroje, a prečo je aj v očnej medicíne najdôležitejšia prevencia.

Šéfka projektu Future Now Janka Bargerová

„Chceme bežným ľuďom ukázať, že inovácia nemusí byť len nejaká futuristická appka alebo technologický výdobytok, ale môže to byť čokoľvek, čo prináša vyššiu hodnotu. Je to niečo, čo môže robiť každý z nás,“ vysvetľuje Janka Bargerová.

Šéfka projektu Future Now pomáha vychovávať novú generáciu lídrov a vytvárať komunitu ľudí, ktorí sa navzájom posúvajú vpred. V rozhovore nám porozprávala o svojich skúsenostiach, prečo vníma Nové Nivy ako bratislavský unikát aj o inom pohľade na kvalitu života v meste.

Rodinka Martinákovcov z Nových Nív

„Radi na Nových Nivách trávime voľný čas a vidíme to aj na iných ľuďoch, ktorí tu žijú. Pre nás je komunitný život aj v tom, že menej používame auto a pohybujeme sa v lokalite okolo domu,“ opisujú Martinákovci život na Nových Nivách.

Advokát Michal Martinák a konzultantka marketingového prieskumu Saša Martináková bývajú so svojimi dvoma deťmi v štvrti 500 bytov priamo nad obľúbenou kaviarňou. V rozhovore nám vysvetlili svoje rozhodnutie presťahovať sa na Nivy, prezradili, ako tam funguje susedská komunita, prečo im neprekáža výstavba rovno pred oknom, aj to, ako si štvrť predstavujú o 20 rokov.

Poradca guvernéra NBS Martin Šanta

„Klientov sa snažím naučiť, že najlepšia príprava na budúcnosť je, keď sa už dnes začnú podielať na jej vytváraní,“ hovorí Martin Šanta, ktorý spolupracoval na etablovaní značky Európskej investičnej banky v našom regióne alebo na budovaní pozitívneho imidžu Slovenska v eurozóne.

Strategický a komunikačný poradca nám prezradil, prečo si myslí, že Bratislava sa znova stáva kozmopolitným mestom, ako sa o pár rokov stane lepším miestom na život, aj to, ako môže otvorená a transparentná komunikácia developera s obyvateľmi mesta ovplyvniť názor ľudí na výstavbu.

Spoluautor Stanice Nivy Roman Talaš

„Fakty týkajúce sa klimatických zmien sú natoľko nespochybniteľné, že radikálne ovplyvnia všetky profesie vrátane architektúry. Prichádza klimatická revolúcia, ktorá zmení správanie ľudí podobne ako kedysi technologická revolúcia,“ predpovedá architekt Roman Talaš z ateliéru Siebert+Talaš.

So spoluautorom návrhu novej autobusovej stanice sme sa rozprávali aj o tom, ako by malo vyzerať dobre navrhnuté moderné mesto, a prezradil zaujímavosti zo zákulisia projektu Stanice Nivy, o ktorých ste doteraz určite netušili.

Ornitológ a birdwatcher Ján Dobšovič

„Najväčším problémom je zmena biotopov. Darmo prestaneme strieľať hlucháne, keď im budeme ničiť domov. Najdôležitejšie je chrániť celú populáciu, čo dosiahneme iba ochranou životného prostredia,“ hovorí o ochrane vtáctva ornitológ Ján Dobšovič.

Ján nám v rozhovore povedal, ktoré druhy vtákov môžete bežne stretnúť na Nových Nivách, ktorý z nich je oveľa vzácnejší pre zahraničných turistov ako pre lokálnych rezidentov, ale aj to, čo v meste vtáky najviac ohrozuje a ako im môžeme pomôcť.